Sıkça Sorulan Sorular

Anasayfa / Sıkça Sorulan Sorular

Sık Sorulan Sorular

Tüp mide ameliyatı, laparoskopik (kapalı) olarak gerçekleştirilen bir ameliyattır. Bu ameliyatın gerçekleştirilebilmesi için 4 veya 5 kesiye ihtiyaç vardır. Beşinci kesinin açılıp açılmayacağına ameliyat sırasında karaciğer boyutuna göre karar verilir. Bu kesiler 0,5 cm ile 1,5 cm arasında değişmektedir. Kesi izleri yavaş yavaş iyileşecektir her ne kadar içten estetik dikişler atılsa da deri bütünlüğü bozulacağı için %100 iz kaybı beklenmemeli belli-belirsiz izlerin kalması normaldir.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) adelosan dönemi 10-19 yaş olarak tanımlamaktadır. Mevcut bilimsel literatürde adölesanlarda obezite cerrahisinin güvenle yapılabileceği belirtilmektedir.  Ameliyat için üst yaş sınırı yoktur, hastanın performansı belirleyicidir.

Yaklaşık olarak; Sleeve Gastrektomi (Tüp mide) ameliyatı:30 dk. / Gastrit Bypass Ameliyatı: 1 – 1,5 saat/Mide Balonu ve Mide botoksu gibi ameliyatsız zayıflama yöntemleri 10-15 dk. sürmektedir. Ameliyat süreleri her cerraha göre farklılıklar gösterebilir. Ameliyatın kısa sürede veya uzun sürede yapılıyor olması sadece cerrahi teknik ile alakalı bir durumdur. Ameliyat süresi, ameliyat kalitesi ile ilişkilendirilemez.

Bariyatrik operasyonlar sonrası hastalar, yaklaşık 6. saat itibariyle kendi kişisel ihtiyaçlarını karşılayabilir hale gelmektedirler. Hastalar, ameliyat sonrası 2 veya 3. gün taburcu edilirler.

Bu hastanın doku özellikleri ve egzersiz durumuna bağlı olup, kişiden kişiye farklılık göstermektedir. Estetik cerrahi için ameliyat sonrası en az 18 aylık bir süre geçmelidir.

Ameliyat sonrası yaklaşık %15 hastada geri kilo alımı izlenebilir. Uygun cerrahi teknik ve hasta uyumu olması halinde bu oranlar çok düşüktür.

Tüp mide ameliyatı sonrasında mide hacminde bir miktar büyüme olabilmektedir. Fakat mide hiç bir zaman ameliyat öncesi hacmine geri dönemez.

Ameliyattan sonraki ilk 12 aylık süre vücut için büyük bir değişim sürecidir. Bu sebeple ilk 12 ay içerisinde hamilelik önerilmez.

Tüp mide ameliyatı sonrasında ilk 15 gün ilk kontrol, 1. ay da ise ikinci kontrol gerçekleştirilir. Bundan sonraki 3,6,9 ve 12. aylada ise hastalar yapılacak olan kan tahlilleri sonuçları ile doktor ve diyetisyen kontrolünden geçerler.

Tüp mide ameliyatı sonrasında beslenme süreçleriniz bariyatrik diyetisyen kontrolünde ilerlemelidir. Ameliyat sonrası ilk 10 gün sıvı dönemi, ikinci 10 gün püre dönemi , 20.günden sonra ise katı dönemi beslenmesine geçilmektedir.

Ameliyat sonrası ikinci günde dren çıkarıldıktan sonra  duşunuzu alabilirsiniz.

Endoskopi işleminin toplam süresi (balonun yerleştirilmesi, şişirilmesi veya çıkarılması dahil olmak üzere) yakşalık 10-15 dakikadır.

Balon uygulaması sedasyon ile yapılmaktadır. Hasta işlemden hemen sonra uyandırılır ve odaya çıkartılır. Hasta, odasında 2-3 saat dinlendikten sonra hastaneden taburcu olabilir.

Mide balonları endoskopik olarak çıkartılırlar. balon çıkarma kitleri yardımı ile içi boşaltılır.  Balon söndürüldükten sonra tutulur ve yemek borusundan ağza doğru çıkarılır. İşlem ortalama 10 dakika sürer.

Ameliyat gününden 5 gün öncesinde sigaranın, 10 gün öncesinde de alkol kullanımının bırakılması ameliyat esnasında daha rahat bir ameliyat geçirmenizi sağlayacaktır.

Obezite ameliyatı olmadan bir gün önce sıvı diyetine uygulanmalı ve katı yiyecekler yenilmemelidir. Gece 12 den sonrada yemek-içmek tamamen bırakılmalıdır.

Evet alabilirsiniz! Yapılan çalışmalar obezite cerrahisi sonrası 10 yıllık takiplerde verilen kilonun %25’inin geri alındığı yönünde. Unutmamanız gereken gerçek ise obezite cerrahisinin sihirli bir değnek olmadığıdır. Kilo kaybetmeniz ve sağlığınıza kavuşmanız için size verilen mucizevi bir araç olan obezite cerrahisini iyi kullanıp profesyonel olarak aldığınız desteklerle yaşam tarzı değişikliğinizi yaparsanız, maksimum düzeyde kilo kaybını sağlıkla vermiş ve korumuş olursunuz. Burada yapmanız gereken yaşadığınız tüm süreçlerde bu aracın size özel olduğunu ve bu araçta asla yalnız olmadığınızı hatırlamanız olacaktır.

Geçirdiğiniz ameliyat ile oluşacak yeni beslenme düzeni öğrenmek için mutlaka profesyonel bir destek almalısınız. Maksimum ve sağlıklı kilo kaybı, kas kütlesinin korunması ve artırılması, yeni beslenme alışkanlıklarının öğrenilmesi ve uygulanması, ameliyat sonrası beslenme ile ilgili oluşabilecek komplikasyonların en aza indirilmesi ve yönetilmesi adına beslenme takipleriniz oldukça önemli. Özellikle normal beslenmeye geçene kadar ( yaklaşık 2. Aya kadar ) haftalıklar takipler sonrasında 1. Ay, 3. Ay, 6. Ay, 12. Ay, rutin takipler obezite cerrahisinin sağlıkla yönetilmesi ve sürdürülmesi açısından mutlaka yapılmalıdır.

Korkulacak bir durum değildir. Çok çok nadir bir durumdur. Mide balonlarının içi renkli sıvı ile doldurulur. Patlaması halinde idrarda dışkıda boyanma görülür. Bu sayede balonun patladığı anlaşılır. Patlayan balonlar endoskopik olarak çıkartılırlar.

Ameliyat sonrası doku iyileşmesi ve yağ kaybının maksimum düzeyde olması için minimum 60 gr protein alınmalı ancak vücut ağırlığı ve geçirilen operasyona göre bu miktarın 120-130 gramlara kadar çıkabileceği unutulmamalıdır. Protein takviyesi ameliyattan sonra sıvı diyetle birlikte başlarken ne kadar süre kullanacağınız tamamen sizin besinlere karşı tolerasyonunuz ile değişmektedir. Minumum 1 ay protein takviyesi ile gidilmekte sonrasındaki süreçte günlük almanız gereken protein miktarı ve takviyesiz, besinlerle tüketebildiğiniz protein miktarına göre beslenme programınızda ayarlanmalıdır. Kaliteli protein kaynakları kullanılarak öğün başına 15-30 gr protein tüketimi hedeflenmelidir.

Obezite cerrahisi sonra ilk 2 ay beslenmenin değişmesi ve yeni beslenme düzeninin oturması için oldukça önemlidir. Kilo kaybının maksimum olduğu bu dönemde beslenme ne kadar iyi yönetilirse sonrasındaki süreçler de başarı oranı artar. Beslenmenize ve fiziksel aktivitenize dikkat ettiğiniz sürece ameliyat sonrası 2 yıl kilo kaybınız devam eder. Geri kilo almamak ve mevcut kilonuzu korumak için yaşam tarzı değişikliği (sağlıklı beslenme ve düzenli fiziksel aktivite ) yapmak obezite cerrahisi sonrası hedeflerin en başında gelmelidir. Günlük protein alımınız, sıvı tüketiminiz, vitamin-mineral destekleriniz ve fiziksel aktiviteniz temel rutininiz olmalıdır. Bunun dışında genel beslenmenizde günlük 6-7 porsiyon et ve et ürünleri, 3-4 porsiyon süt ve süt ürünleri, 2-3 porsiyon sebze ve meyve, 3-4 porsiyon ekmek ve tahıl ürünleri, 1-2 porsiyon yağ grubundan besinlerin olması sizin için yeterli olacaktır.

Ameliyat sonrası yavaş yemek yeme ve iyi çiğneme öğrenmeniz gereken en önemli yemek yeme kuralı diyebiliriz. Erken doygunluk hissi, tıkanma, mide bulantısı, kusma gibi şikayetleri en aza indirgemek için yemek süresi min. 20-30 dk. olmalı ve her lokma en az 15-20 kez çiğnenmelidir. Bir diğer dikkat etmeniz gereken katı-sıvı ayrımı olmalıdır. Yemeklerle birlikte sıvı alınmamalı, yemekler ile arasına yarım saat süre konulmalıdır. Dumping sendromundan kaçınmak ve mide hacmini kaliteli kullanmak adına katı sıvı ayrımı oldukça önemlidir. Son olarak da küçülen mide hacmine uygun günde 4-6 öğün yapmak ve bunu alışkanlık haline getirmek kaliteli beslenmek ve kilo kaybını/ korumayı sürdürmek için önemlidir.